Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Όταν οι συλλογικοί μας αγώνες κερδίζουν…. …To παράδειγμα των Βοηθητικών Συστημάτων Πλοίου

       Για μια ακόμα φόρα αποδείξαμε πως ενεργώντας συλλογικά μπορούμε να κερδίσουμε. Μετά τα μαζικά κοψίματα της τελευταίας εξεταστικής, με κυρίαρχα αυτά στα βοηθητικά συστήματα πλοίου και την μηχανουργική τεχνολογία με ποσοστά αποτυχίας 80% και 67% αντίστοιχα, και βασιζόμενοι στις αποφάσεις δεκάδων γενικών συνελεύσεων , πραγματοποιήσαμε σαν φοιτητικός σύλλογος παράσταση διαμαρτυρίας στη συνέλευση τμήματος καθηγητών. Αρχικά, έγινε κοινός τόπος με τους καθηγητές ότι τέτοια φαινόμενα δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά και ότι δεν είναι δυνατόν να ευθύνονται μόνο οι φοιτητές για τέτοια παράλογα ποσοστά αποτυχίας, αλλά σίγουρα υπάρχει μερίδιο ευθύνης και των ίδιων των καθηγητών.

 Εκεί καταφέραμε για πρώτη φόρα!!! στη σχολή μας να εξασφαλίσουμε να γίνει επανεξέταση για όσους κόπηκαν στο μάθημα βοηθητικά συστήματα πλοίου προκείμενου να περάσουν περισσότεροι φοιτητές. Ακόμα, πετύχαμε να δεσμευτεί η συνέλευση τμήματος για την κατοχύρωση ελέγχου και συλλογής στοιχείων για τα αποτελέσματα των εξεταστικών από πλευράς της επιτροπής προπτυχιακών σπουδών της σχολής προκειμένου να διερευνώνται τα αίτια τέτοιων παρόμοιων μελλοντικών φαινομένων ώστε να μην παρατηρηθούν και πάλι ακραία μαζικά κοψίματα. Επιπλέον, καταφέραμε να πιέσουμε τους καθηγητές στο ζήτημα των εκπρόθεσμων εγγραφών. Ενώ αρχικά, μία μερίδα καθηγητών επέμενε να χάσουν τιμωριτικά ένα ολόκληρο εξάμηνο (!) όσοι δεν πρόλαβαν να γραφτούν εντός της προθεσμίας (μεταξύ αυτών φοιτητές που τελειώνουν τη σχολή, νοσηλεύονταν, έλλειπαν κλπ), μετά από πιέσεις καταφέραμε να γίνονται αποδεκτές οι εκπρόθεσμες αιτήσεις φοιτητών και να εξετάζονται κατά περίπτωση.

       Παρότι καταφέραμε να πετύχουμε μερικές νίκες πάνω στα αιτήματα μας, παραμένουν ανοιχτά μια σειρά από ζητήματα που ακριβώς με την ίδια μεθοδολογία, αυτή των μαζικών παραστάσεων και των συλλογικών αγώνων, καλούμαστε να τα διεκδικήσουμε στο άμεσο μέλλον. Πέρα λοιπόν, από την επανεξέταση που εξασφαλίσαμε στο μάθημα βοηθητικά συστήματα πλοίου, καλούμαστε να παλέψουμε για την κατοχύρωση και θεσμοθέτηση από πλευράς σχολής ενός κατώτατου ποσοστού αποτυχίας, πέραν του οποίου θα γίνεται αυτόματα κανονικοποιήση σε όποιο μάθημα προκύπτει, όπως ήδη συμβαίνει σε πολλές σχόλες, προκειμένου να μην έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε φόρα την αυθαιρεσία του κάθε καθηγητή είτε στο επίπεδο των θεμάτων, είτε στο επίπεδο της διόρθωσης. Ακόμα, η δέσμευση της σχολής για εξέταση κατά περίπτωση στο ζήτημα των εγγραφών δεν μας αρκεί. Για εμάς, κανένας φοιτητής δεν γίνεται να βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα τόσο ακραία τιμωριτικό μέτρο όπως το να χάσει ένα ολόκληρο εξάμηνο για τυπικούς λόγους και όλες οι εκπρόθεσμες αιτήσεις πρέπει να γίνουν αποδεκτές.

        Για την κατοχύρωση όλων αυτών αλλά και την αντιμετώπιση μιας σειράς ακόμα ανοιχτών ζητημάτων (υποχρεωτικά τεστάκια, πρόοδοι, προαπαιτούμενα) καλούμαστε να συνεχίζουμε να διεκδικούμε συλλογικά. Διαχρονικά, ο φοιτητικός μας σύλλογος μέσα από γενικές συνελεύσεις,  παραστάσεις διαμαρτυρίας και συγκρούσεις έχει καταφέρει να πετύχει πιο ανθρωπίνους ρυθμούς σπουδών (αύξηση ορίου δήλωσης, κανονικοποιήσεις, άρση υποχρεωτικών προόδων κλπ.), διατήρηση των φοιτητικών παροχών (δωρεάν συγγράμματα, σίτιση) και επανακατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα του Γ’ μηχανικού. Έτσι και τώρα στη βάση των νικών που πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα, πιστεύουμε πως πρέπει να συνεχίσουμε να διεκδικούμε συλλογικά γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αντιπαρατεθούμε με την αυθαιρεσία καθηγητών και υπουργείων, γιατί τελικά αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών και να διασφαλίσουμε την προοπτική της γενιάς μας στο μέλλον.
ΑΝΤΑΡΣΙΑ

Ανεξάρτητο Αριστερό Σχήμα Ναυπηγών Μηχ. Μηχ. που συμμετέχει στα Ε.Α.Α.Κ